Franchisenemers bundelen krachten in FANed

Op 2 juni trad de Franchisenemers Alliantie Nederland, kortweg FANed, voor het eerst naar buiten. De eerste stappen zijn begin dit jaar gezet. FANed is het initiatief van bestuurders van franchisenemersverenigingen uit zeer uiteenlopende branches.

Het doel van FANed is om tenminste een gelijk speelveld tussen franchisegever en franchisenemer te bereiken, in de pre-, contractuele en beëindigingfase. FANed wenst dit te bereiken onder andere door lobby voor introductie/aanpassing van franchise specifieke regelgeving op nationaal en Europees niveau. Daarnaast is het doel van FANed het onderhouden en bevorderen van contacten met en tussen franchisenemers- en detaillistenverenigingen via FANed, zodat de leden elkaar versterken. Dit ongeacht de branches waaruit men afkomstig is. Door deze combinatie van doelstellingen en haar onafhankelijkheid levert FANed een unieke meerwaarde.

Ondersteuning
Het voorlopig bestuur van FANed heeft besloten ondersteuning te zoeken bij het Vakcentrum. Deze brancheorganisatie komt in haar lobby, gesteund door de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, al jaren op voor de belangen van franchisenemers in de foodretail. Recentelijk is geconstateerd dat de samenwerking tussen franchisegevers en franchisenemers eenzijdiger wordt en steeds minder ruimte biedt voor zelfstandig ondernemerschap. Deze bevindingen zijn in januari dit jaar gepubliceerd in de notitie ‘Franchising en de ruimte voor zelfstandig ondernemerschap’. In de notitie wordt gepleit voor het invoeren van waarborgen ter ondersteuning van de MKB-franchisenemer. Zowel FANed als het Vakcentrum zijn onafhankelijk en niet gelieerd aan franchisegevers.

Bundelen
Dat de samenwerking binnen franchising in alle branches en sectoren tot problemen leidt en er behoefte is aan het onderhouden en bevorderen van onderlinge contacten is de reden voor de alliantievorming. FANed is namelijk een unieke alliantie waarin de franchisenemers-verenigingen uit verschillende sectoren en branches hun krachten bundelen om de komende jaren twee duidelijk omschreven doelen na te streven. Denk daarbij aan de levensmiddelendetailhandel, foodspeciaalzaken, doe-het-zelf-winkels, reiswereld, telecomwinkels, dienstverlenende bedrijven etcetera.

Aansluiten
Een groot aantal franchisenemersverenigingen hebben zich dus reeds aangesloten. Door de samenwerking binnen FANed en de door haar uit te voeren lobby, kan franchising als succesvolle samenwerkingsvorm voor de MKB ondernemers in de toekomst behouden blijven.

FANed roept bestuurders van franchisenemersverenigingen op om zich met hun vereniging aan te sluiten. Hoe breder het initiatief gedragen wordt door franchisenemers hoe sterker het signaal naar de politiek en franchisegevers. Franchisegevers kunnen geen lid worden van FANed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s