Minister Kamp bagatelliseert problemen franchising

FANed – Minister Kamp bagatelliseert problemen franchising Minister Kamp probeert wetgeving ten aanzien van franchising te voorkomen. Dit bleek tijdens het Algemeen Overleg (AO) over franchising dat op 12 juni plaatsvond. Hij gaat daarbij voorbij aan herhaalde verzoeken van Tweede Kamerleden en belangenorganisaties.

Minister Kamp stuurt aan op zelfregulering door de branches en wijst keer op keer op de eigen verantwoordelijkheid van zelfstandige ondernemers. Hij onderkent daarmee niet voldoende de problemen die zelfstandige ondernemers ervaren in hun ondernemerschap. Minister Kamp heeft wel toegezegd om samen met afvaardigingen van franchisegevers en franchisenemers om de tafel te gaan zitten en de problematiek te bespreken. Hij is een voorstander van een aangepaste erecode opgesteld door franchisegevers en franchisenemers en een geschillencommissie die toeziet op naleving van de regels uit de erecode. Kamp heeft ook toegezegd dat het verslag van het algemeen overleg tijdens de zomermaanden op de plenaire agenda van de tweede kamer komt. Mei Li Vos van de PvdA neemt hiermee geen genoegen en heeft aangekondigd met een eigen initiatiefnota voor wetgeving te komen.

De fracties van de SP, PvdA, PVV en CDA erkennen de onevenwichtigheid in franchiserelaties en zijn voorstander van wetgeving, D66 en ChristenUnie zijn ook voor wetgeving wanneer blijkt dat het overleg tussen franchisegevers en franchisenemers en de daaruit voortvloeiende erecode niet toereikend blijkt. Alleen de VVD blijft tegen wetgeving.

FANed zal als belangenbehartiger van franchisenemers de minister blijven informeren over de problemen die haar leden ervaren en hem blijven wijzen op zijn verantwoordelijkheid. FANed is een voorstander van een evenwichtig speelveld, iets waarvan nu geen sprake is. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s