Nederlandse Franchise Code in zicht

De schrijfgroep die op verzoek van minister Kamp (Economische  Zaken) werkt aan de nieuwe Nederlandse Franchise Code  is vandaag voor het eerst naar buiten getreden. De groep heeft openheid gegeven over de stand van zaken en doelstellingen. Over de inhoud van de nieuwe Nederlandse Franchise Code  wilde de groep nog niets kwijt. Dat gebeurt wanneer de code klaar is en afgestemd met de achterban van zowel franchisegevers als franchisenemers. Wanneer dit is weet de groep ook niet. “Zo spoedig mogelijk”, aldus woordvoerder Stéphanie van Oostrum. “Alle partijen hebben baat bij een spoedige totstandkoming, maar ook aan een goede en evenwichtige  code.” In ieder geval zal in maart rapportage worden uitgebracht aan de minister.

De schrijfcommissie heeft concreet de opdracht om een Nederlandse  Franchise Code te schrijven die door elke franchisegever en -nemer wordt geëerbiedigd en tevens onderzoek te doen  naar een geschikte vorm van onafhankelijke geschillenbeslechting. Over de beoogde borging hiervan kon de schrijfgroep nog geen inhoudelijke mededelingen doen. Daarnaast kan de schrijfgroep  voorstellen doen voor flankerende maatregelen op het gebied van voorlichting en fraudebestrijding. De schrijfcommissie bestaat uit gekozen sectorvertegenwoordigers. Vanuit de franchisegevers zijn dit Jos Boot, algemeen directeur van de Retail Development Company en Ab van der Borg, coördinator vestigingen en franchise van Agri Retail. De franchisenemers worden vertegenwoordigd door mr. Patricia Hoogstraaten RAE, Vakcentrum en mr. Gerald ten Have MSRE MRICS, directeur Europa Have B.V.  De groep wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

Uit de bijeenkomst blijkt dat de sector in eerste instantie inzet op zelfregulering door middel van een nieuw te ontwikkelen Nederlandse Franchise Code. Partijen zijn er over eens  dat er in ieder geval  een modus gevonden moet worden voor het  betrekken van free-riders  die zich niet willen committeren aan een gedragscode. Eind oktober 2014 heeft minister Kamp een brief gestuurd waarin een concrete toezegging werd gedaan betreffende de aanpak problematiek franchisesector.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s