Minister Kamp steunt onvoorwaardelijk NFC

Gisteren vond het consultatiedebat over de Nederlandse Franchise Code (NFC) plaats. De NFC zorgt voor meer evenwicht tussen franchisenemers en –gevers. FANed vindt het dan ook belangrijk dat de franchisecode er snel komt. Doel van het consultatiedebat was om met alle betrokkenen de laatste stappen te zetten richting een definitieve code.

Tijdens het debat werd een brandbrief voorgelezen die gestuurd is door een groot aantal franchisegevers. Zij gaven aan dat de code die er nu ligt geen evenwichtige en breed gedragen code is, dat het proces niet zorgvuldig is verlopen en dat er geen actieve betrokkenheid van de sector is geweest bij de totstandkoming. Zij zegden om deze redenen het vertrouwen in de code op.

FANed is zeer ontstemd over deze brief. Het proces is zeer zorgvuldig doorlopen met afvaardiging van alle betrokken partijen die op hun beurt hun achterban betrokken om draagvlak te creëren. Ook het groot aantal reacties laat een grote betrokkenheid en breed draagvlak zien. De conceptcode die er nu ligt is een onderhandelingsresultaat tussen verschillende partijen waar FANed zeer tevreden mee zijn. Dat een groot aantal franchisegevers nu het eindresultaat in zicht komt dwars gaat liggen, versterkt onze overtuiging dat een code met wettelijk haakje of wetgeving noodzakelijk is.

Minister Kamp liet tijdens het debat duidelijk weten niet blij te zijn met deze negatieve opstelling van de franchisegevers. Hij refereerde aan wetgeving als alternatief en wees er op dat de Nederlandse Franchisegevers Vereniging namens hen twee vertegenwoordigers had afgevaardigd in de commissie die de tekst opstelde. Het proces zal dan ook worden voorgezet. De schrijfcommissie, waarin ondernemer Gerald ten Have en Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten vertegenwoordigd zijn, zal met haar werk dus doorgaan met de onvoorwaardelijke steun van de minister.

De NFC is de basis voor een gezonde toekomst voor franchising in ons land. Daarom blijft het FANed strijden voor een snelle realisatie en wettelijke invoering van een code die moet zorgen voor meer evenwicht tussen franchisegevers en -nemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s