NFC doet recht aan evenwichtige positie van franchisenemers en -gevers

FANed verheugd met Nederlandse Franchise Code

Den Haag, 17 februari 2016 – De Franchise Alliantie Nederland, kortweg FANed, is blij met de Nederlandse Franchise Code die op 17 februari aan minister Kamp (EZ) is overhandigd. Na een grote inspanning door zowel franchisenemers als franchisegevers is er een code ontwikkeld die recht doet aan een evenwichtige positie van beiden. FANed is ervan overtuigd dat dit het wederzijds vertrouwen tussen franchisenemers en franchisegevers zal verbeteren. FANed is voorstander van een wettelijke borging en is verheugd met de toezegging van minister Kamp om deze borging in de wet te onderzoeken. De belangen van de franchisenemers kunnen dan op de juiste wijze worden behartigd. 

Het produceren van een NFC is een goed begin. Het handhaven en invulling geven aan de laatste ontwikkelingen is het vervolg. De NFC zal een dynamisch document moeten zijn. FANed ziet hierin een belangrijke taak weggelegd.  FANed-voorzitter Hans van Well: “Het schriftelijk vastleggen van afspraken tussen franchisenemers en franchisegevers zal het onderling vertrouwen verbeteren. Wij wijzen er op dat een wettelijk haakje van groot belang is. Wij zijn daarom blij dat minister Kamp heeft laten weten dat hij de mogelijkheid tot verankering in de wet wil onderzoeken, zodat de NFC een rol kan gaan spelen in de rechtspraak bij de beoordeling van franchisegeschillen. De minister vindt de code zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd.”

Denktanks
In de afgelopen maanden zijn middels een schrijfgroep concrete stappen gezet om tot een nieuwe franchisecode te komen. In deze schrijfgroep zijn zowel franchisenemers als franchisegevers vertegenwoordigd. De schrijfgroep wordt geadviseerd door denktanks. Hierin  zijn  FANed en de BVFN samen opgetrokken. Op 17 februari is de NFC aangeboden aan de minister van Economische Zaken Henk Kamp. FANed is verheugd dat, na zo veel inspanning van zowel franchisenemers als franchisegevers, er een code ligt die recht doet aan een evenwichtige positie van beiden.

FANed
FANed is in 2014 op initiatief van het Vakcentrum opgericht. Het doel van FANed is het behartigen van de belangen en het adviseren van besturen van aangesloten Franchisenemersverenigingen. Dit om de onderhandelingspositie van de franchisenemers op gelijk niveau te brengen met de franchisegevers. Alle in Nederland voorkomende franchisenemersverenigingen kunnen lid worden van FANed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s