Franchisenemersvereniging essentieel voor formule

FANed – Franchisenemersvereniging essentieel voor formule Franchisenemersverenigingen halen tegenwoordig in toenemende mate het nieuws, maar het werk van franchisenemersverenigingen zelf is meer dan het voeren van procedures of het dreigen daarmee. In een volwassen franchiserelatie is er niet of nauwelijks sprake van gerechtelijke strijd. Het werk van franchisenemersverenigingen gaat over studeren, overwegen en overleggen. Het is meestal onbezoldigd werk, maar ontzettend belangrijk voor een goede werking van een franchiseformule.

Cruciale bijdrage
Een franchisenemersvereniging levert via inspraak en overleg een cruciale bijdrage aan de werking van een formule. Zij brengen de belangen van franchisenemers in bij voorgenomen besluitvorming door de franchisegever. Ook vertalen zij belangen van de franchisegever bij voorgenomen besluitvorming naar individuele franchisenemers.

Nederlandse Franchise Code (NFC)
Het belang van het werk van een franchisenemersvereniging is in de Nederlandse Franchise Code (NFC) bevestigd. De NFC bepaalt dat franchisegevers en franchisenemers met elkaar overleggen over belangrijke beslissingen en koerswijzigingen en dat daarbij “een grote rol is weggelegd voor de franchisenemersvertegenwoordiging”.

De NFC verplicht franchisegevers tot het bevorderen van één onafhankelijke franchisenemersvertegenwoordiging en beveelt aan instemming- en adviesrechten af te spreken voor onderwerpen waarvoor dat nodig is ter ondersteuning van de goede werking van de franchiseformule.

Onderwerpen met een materieel effect op de bedrijfsvoering van het collectief van franchisenemers moeten in beginsel worden genomen met instemming van de franchisenemersvertegenwoordiging.

Evenwicht franchisegever en franchisenemer
Om franchise een goede toekomst te geven is het van groot belang dat zowel de franchisegever als de franchisenemersverenigingen hun verantwoordelijkheid nemen die hen binnen de franchiserelatie toekomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s