Hans van Well: “Franchising is een prachtig businessmodel waarbij de NFC een fantastische basis is”

De commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer hield op 8 juni een rondetafelgesprek over de Nederlandse Franchise Code. Alle uitgenodigde deskundigen mochten een kort statement maken voorafgaand aan het gesprek. Hieronder de bijdrage van Hans van Well.

Geachte Kamerleden,

Dank voor de mogelijkheid om de kant van de franchisenemer te laten horen.

Mijn naam is Hans van Well. Ik ben franchisenemer én voorzitter van FANed. FANed is de alliantie van franchisenemersvertegenwoordigingen uit verschillende sectoren en branches uit de detailhandel food (Jumbo), non food (Bruna), dienstverlening (Postagentschappen) en horeca (Gauchos).

Problemen binnen de franchise zijn er. Alleen al als ik kijk naar de lijst van franchisenemers die hun franchisegever troffen in de rechtszaal of daarmee dreigden is dat al imposant. Imposant in aantal en imposant in diversiteit van formule. Typerend is ook het grote aantal ondernemers dat hun reactie op de internetconsultatie niet openbaar wilden maken. Schijnbaar is de ‘angst’ factor zo groot dat deze franchisenemers niet in de openbaarheid durven te treden.

De NFC zorgt er in ieder geval voor dat de relatie tussen franchisegever en franchisenemer meer in balans komt. De NFC legt simpelweg een aantal zaken gewoon goed vast. Daar hebben franchisegevers en franchisenemers lang over onderhandeld. De regels die er in staan zijn in onze ogen eigenlijk logisch en terecht.

Zoals

  • een reglement van overleg waarin duidelijk staat hoe besluitvorming tot stand kan komen en wat dan de rol en bevoegdheden van een franchisenemersvereniging kunnen zijn.
     
  • transparante afspraken maken over bijvoorbeeld hoe om te gaan met (consumenten)data en e-commerce.
     
  • verstrekken van betrouwbare cijfers

zoals zoals
Volgens mij zaken die niet meer dan redelijk en proportioneel zijn. Waarbij het “pas toe of leg uit” beginsel bovendien nog de mogelijkheid biedt voor maatwerk.

Wij hebben dan ook zeker niet het idee dat de franchisegever hiermee onredelijk wordt behandeld. Volgens ons kan die gewoon op een eerlijke en transparante manier werken aan de kracht van de formule. Rekening houdende met de belangen van de franchisenemers en franchisegevers. 

Dat franchisegevers steeds opnieuw het proces ter discussie stelt is frustrerend. Er is een aantal keren overleg geweest tussen franchisegevers en franchisenemers en tijdens dit overleg zijn geen concrete bezwaren tegen de NFC naar voren gebracht. Om nu de discussie die is gevoerd over te doen lijkt steeds meer op uitstel gedrag, mogelijk afstelgedrag. Dit is voor franchisenemers niet acceptabel.

Franchising is een prachtig businessmodel waarbij de NFC een fantastische basis is. Laten we snel overgaan tot wettelijke implementatie van de NFC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s