FANed: Terecht dat Europees Parlement oproept tot krachtenbundeling franchisenemers

Het is noodzakelijk dat de franchisenemers de krachten bundelen. Dat stelt het Europees Parlement in een op dinsdag 12 september aangenomen rapport over franchising. Immers de verhouding tussen franchisenemers en franchisegevers is niet evenwichtig. Over het algemeen zijn de franchisenemers de zwakkere partij. Hans van Well, voorzitter van FANed, de alliantie van franchisenemersverenigingen, herkent veel in de beschrijving die het Europees Parlement van franchising heeft gemaakt.

Van Well: “Het Europees Parlement (EP) geeft aan goed te zien waar de knelpunten zitten in de franchiserelaties. Dat de verhouding tussen franchisenemer en franchisegever niet gelijkwaardig is, uit zich bijvoorbeeld in de informatie die al dan niet wordt gedeeld in de precontractuele fase en in de noodzaak om te komen tot afspraken rond e-commerce. Als individuele franchisenemer is het lastig om in verweer te gaan. Ik begrijp dan ook zonder meer dat het EP de oprichting van franchisenemers-verenigingen wil faciliteren. Krachtenbundeling is inderdaad cruciaal.”

Nederlandse Franchise Code geeft vereniging duidelijke positie

“Dat is ook een van de belangrijke punten in de Nederlandse Franchise Code”, vervolgt Van Well. “Daarin is de franchisenemersvereniging goed neergezet. Vandaar ook dat FANed het initiatief van minister Kamp (EZ) om te komen tot een wettelijke verankering van de NFC van harte ondersteunt.”

Klaar voor Europees overleg

De Nederlandse franchisenemers hebben zich in het kader van het Europees overleg al verenigd in het Franchise Netwerk Nederland. Daarin werkt FANed samen met de Fraudehelpdesk, Stichting Franchisewijzer, Stichting Franchisenemersbelangen en het Vakcentrum. Het Franchisenemers Netwerk Nederland gaat samenwerken met vergelijkbare organisaties in onder meer België, Frankrijk en Spanje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s