Minister Kamp voelt druk franchisewetgeving oplopen

Minister Kamp van Economische Zaken brengt eind september rapport uit over zijn plannen hoe de problemen van franchiseondernemers aangepakt moeten worden. Dan bepaalt hij ook of de problematiek extra onderzoek behoeft. Dit heeft de minister op 25 juni toegezegd aan de Tweede Kamer. Wanneer de rapportage van de minister niet naar tevredenheid is van de Kamerleden, hangt Kamp een viertal moties boven het hoofd. Het bestuur van FANed is blij met de tijdsdruk die op het dossier is gezet. Het is de hoogste tijd dat verregaande, concrete stappen worden gezet.

Tot tevredenheid van FANed beweegt de minister steeds meer in het franchisedossier. Eerder zegde Kamp al toe dat er een nieuwe (ere)code moet komen die tot stand is gekomen in overleg met zowel franchisegevers als franchisenemers, dat een geschillencommissie in het leven wordt geroepen en dat in geval van geschil, er een omgekeerde bewijslast moet komen. Hoewel FANed van mening is dat nieuw onderzoek, zoals ook voorgesteld door Tweede Kamerlid Mei Li Vos, noodzakelijk is – het vorige onderzoek dateert uit 2009 en is gericht op franchisegevers en NIET franchisenemers – is FANed tevreden dat ook de minister de mogelijkheid tot onderzoek openhoudt. FANed blijft in overleg met het ministerie van Economische Zaken en zal toezien op de stappen die de minister zet in dit dossier. FANed blijft in dit dossier streven naar franchisewetgeving die uiteindelijk leidt tot balans in de machtsverhouding tussen franchisegevers en franchisenemers.

Moties
De moties hingen de minister tijdens het VAO Problemen van Franchise-ondernemers in de Tweede Kamer boven het hoofd. Tijdens een VAO (Verslag Algemeen Overleg) kunnen Kamerleden vragen stellen en moties indienen naar aanleiding van een Algemeen Overleg. Het Algemeen Overleg over de problematiek van franchisenemers vond plaats op 12 juni in de Tweede Kamer. Toen bleek al dat er veel steun voor wetgeving onder Kamerleden is.

Het viertal moties moet leiden tot onderzoek naar de franchiseproblematiek en het komen tot kaderstelling door de minister. Door de toezeggingen van de minister (ontwikkeling nieuwe code, instellen geschillencommissie en omkering bewijslast) en de snelheid waarmee hij nu opereert, hebben de Kamerleden deze moties aangehouden. Dit houdt in dat de Kamerleden eerst de verrichtingen en de rapportage van de minister in september afwacht. Wanneer dit niet naar tevredenheid is van de Kamerleden, worden de moties alsnog ingediend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s